Naar hoofdinhoud

Over het vaccin

Laatst bijgewerkt:

  Werking vaccins

 • Sinds 2 oktober 2023 wordt de coronaprik gegeven met het meest actueel beschikbare vaccin. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus. De coronaprik voor de najaarsronde is het XBB-vaccin van farmaceut BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA vaccin.

  Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen vanaf 12 jaar en ouder die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant.

  Meer informatie over het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer per leeftijdscategorie

  Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en ouder Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud Voor kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar oud

  Meer informatie over het eiwit vaccin van Novavax

  Lees meer over Novavax
 • Hoe werkt een vaccin?

  Een vaccin brengt je bescherming tegen het virus weer op peil. Door het vaccin worden antistoffen aangemaakt. Hierdoor is de kans kleiner dat je ernstig ziek wordt door corona.

  Lees meer over hoe een vaccin werkt op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

  Hoe werkt een vaccin?

  Op de website van het RIVM staat meer informatie over de veiligheid en werking van vaccins.

  Veiligheid en werking

  Bekijk ook de video's hieronder voor meer uitleg

  Bekijk de video over de 11 ingrediënten van het coronavaccin op Youtube

  Open video "De 11 ingrediënten van het coronavaccin"

  Bekijk de video waarin professor Marjolein van Egmond uitlegt hoe coronavaccins werken op YouTube

 • Heb je een coronaprik gehaald? Dan kun je nog wel besmet raken door het coronavirus, maar de kans dat je ernstig ziek wordt door corona is kleiner. De vaccins beschermen je tegen opname in het ziekenhuis en overlijden. Ondanks dat door de coronaprik de kans kleiner is dat je anderen besmet, kun je anderen nog besmetten. Volg daarom het advies om luchtweginfecties te voorkomen. Zo bescherm je jezelf en mensen met een kwetsbare gezondheid.

  Advies om luchtweginfecties te voorkomen

  Actuele informatie over de bescherming van coronavaccins tegen ziekenhuis- en IC-opname vindt u op de website van het RIVM.

  De bescherming van coronavaccins

 • XBB-vaccin

 • De coronaprik voor de najaarsronde is het XBB-vaccin van farmaceut BioNTech/Pfizer. Dit vernieuwde XBB-vaccin heeft dezelfde werking als vorige mRNA-vaccins. Het verschil is dat het mRNA in het vaccin is aangepast, zodat het beter aansluit op de huidige virusvarianten.

  Daarnaast is het XBB-vaccin een monovalent mRNA-vaccin. Dit houdt in dat het vaccin alleen mRNA bevat van de meest recente coronavirusvarianten. In de vorige najaarsronde werd gevaccineerd met bivalente vaccins, waar naast stukjes mRNA van de toen meest voorkomende virusvarianten, ook mRNA van het oorspronkelijke (Wuhan)virus zat. In de monovalente XBB-vaccins zit dus niet meer mRNA van het oorspronkelijke virus.

  Een mRNA vaccin geeft het lichaam informatie om een ongevaarlijk eiwit aan te maken dat het spike-eiwit heet. Er zitten ook spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus dat corona veroorzaakt. Ons immuunsysteem herkent de lichaamsvreemde spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus en maakt antistoffen en andere afweermechanismen aan om de virussen op te ruimen. Wanneer na vaccinatie de spike-eiwitten zijn gemaakt, ruimt ons lichaam alle mRNA-moleculen weer op.

  Meer informatie
 • Wetenschappelijke data laten zien dat de XBB-vaccins antistoffen opwekken tegen de meeste huidig circulerende coronavirusvarianten.

  Er wordt onderzoek gedaan naar de werking van de vaccins tegen verschillende varianten waaronder EG.5 en BA.2.86. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat de huidige subvarianten meer ziekmakend zijn.

 • Andere vaccins

 • Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant. Het EMA dit aangepaste vaccin eind oktober positief beoordeeld . Het beschermt net als het aangepaste mRNA-vaccin, beter tegen de coronavirusvarianten die er nu zijn.

  Vanaf 13 december kunnen mensen van 12 jaar en ouder uit de doelgroep die nog geen coronaprik hebben gehad dit najaar, bij de GGD terecht voor de coronaprik met het aangepaste Novavax-vaccin.

  De coronaprik met het Novavax-vaccin is slechts op een klein aantal GGD-locaties beschikbaar. U kunt hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer: 0800-0174 .

 • Overig

 • Op dit moment kan alleen de overheid coronavaccins kopen. De coronavaccins zijn nog niet vrij beschikbaar op de markt. Daarom is het niet mogelijk om zelf een coronavaccin te kopen.

 • Het coronadashboard toont welke varianten van het virus in Nederland zijn gevonden. Daar staat de meest recente informatie over de varianten.

  Zicht op het virus

  Als een virus meer mensen besmet, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Het kan zijn dat een variant van het coronavirus besmettelijker is, mensen zieker maakt of dat vaccins minder effectief zijn. Daarom is het belangrijk varianten in Nederland goed in de gaten te houden.

  Ga naar het Coronadashboard