Ik twijfel over de coronaprik
Of het nou om je eerste coronaprik gaat of om je vijfde, je kunt nog steeds twijfelen. Om je te helpen bij je beslissing, hebben we een aantal vragen en informatie over de coronaprik op een rij gezet. Hopelijk helpt dit jou bij vragen en zorgen die je hebt.
Ik twijfel over de coronaprik door mijn zwangerschap
“Als je zwanger bent, moet je heel voorzichtig zijn met medicijnen en vaccins, toch?”
De coronaprik is veilig en effectief, ook tijdens je zwangerschap. De kans om ernstig ziek te worden door corona is groter tijdens de zwangerschap. Er kunnen complicaties optreden en er bestaat een kans dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarnaast is er een grotere kans op vroeggeboorte. Met de coronaprik is de kans kleiner op ernstige ziekte of vroeggeboorte door corona.
Wanneer krijg je een prik tijdens jouw zwangerschap?
De coronaprik kan tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties.
Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan de coronaprik dan later. Maar wacht niet te lang. De kans op complicaties door het coronavirus wordt aan het einde van de zwangerschap groter.
Is de coronaprik veilig voor mijn ongeboren kind?
Er zijn geen aanwijzingen dat de coronaprik schadelijk kan zijn voor jou of voor je kind.
Heeft de coronaprik invloed op mijn vruchtbaarheid?
De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.
Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt?
GGD-arts Ashis Brahma praat met trickshot-master over vaccineren, zwangerschap en vruchtbaarheid
Wat moet ik doen als ik bang ben voor prikken?
“Zo’n naald in m’n arm, daar kan ik niet tegen”
1 op de 5 mensen in Nederland is een beetje tot heel bang voor naalden. Ben jij ook bang voor de prik? Zeg dat dan tegen een medewerker van de GGD bij de priklocatie. Er werken ervaren mensen bij de GGD die je goed kunnen helpen als je bang bent.
Prikangst is iets waar niet iedereen makkelijk over praat. Het is absoluut niet iets om je voor te schamen. Het is juist belangrijk het te zeggen zodat je er mee geholpen kunt worden.
Lees het verhaal van een deskundige die prikangst uitlegt en tips geeft als je toch de coronaprik wilt krijgen.
Prikangst? De GGD biedt ondersteuning
Ik twijfel omdat ik denk dat ik geen vaccinatie nodig heb
"Ik ben toch gezond?"
De coronaprik is dit najaar beschikbaar voor mensen die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Je kunt je gezond voelen, maar tegelijkertijd meer kans hebben op een ernstig beloop van de ziekte. Dat komt omdat je afweer tegen het coronavirus na verloop van tijd afneemt.
Om die reden is het belangrijk om je vaccinatie te halen. De doelgroepen die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona staan op deze pagina.
Het kan ook zijn dat je naaste bent van iemand met een kwetsbare gezondheid. Ook om je naaste met een kwetsbare gezondheid te beschermen is het mogelijk om de coronaprik te halen.
Is er nog corona?
“Wordt corona hetzelfde als griep?”
Blijft corona ieder jaar terugkomen, net als de griep?
Het coronavirus is er nog, en gaat waarschijnlijk ook niet meer weg. Het virus blijft veranderen. Daardoor kan het weer opleven, waardoor mensen ziek worden door corona. Het virus kan in het najaar terugkomen, maar dat kan ook in een ander seizoen zijn of op meerdere momenten in het jaar.
Wordt er ieder najaar gevaccineerd tegen corona, net als tegen de griep?
Dat is nog niet zeker. Dit najaar is er naast de griepprik een coronaprik beschikbaar voor mensen die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden van corona of overlijden. Volgend jaar zal opnieuw bekeken worden of er weer een coronaprik nodig is in het najaar, en voor wie.
Bekijk de video op Youtube: Wordt corona hetzelfde als griep?
Hoeveel mensen hebben nu een coronaprik gehad?
"Ik twijfel omdat er genoeg mensen gevaccineerd zijn."
Het klopt dat er al veel mensen gevaccineerd zijn. Dat is ook te zien op het coronadashboard. Onder de bevolking is door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Daarom is de coronaprik niet nodig voor gezonde mensen onder de 60 jaar. De coronaprik is er dit najaar alleen voor iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. De coronaprik beschermt daartegen.
Coronadashboard
Het coronadashboard toont hoeveel mensen in Nederland een coronaprik hebben gehad. Dat verandert iedere dag. Het deel van de mensen in Nederland dat een vaccinatie heeft gehad noemen we vaccinatiegraad.
Hulp per onderwerp
Ik wil meer weten over de coronaprik dit najaar
Wil je meer weten over de coronaprik dit najaar? Wil je weten wie de coronaprik kan halen? Of heb je een andere vraag? De meestgestelde vragen vind je hier.
Ik twijfel over de coronaprik
Twijfel je over de coronaprik? Informatie over de vragen of zorgen die je misschien hebt staat overzichtelijk op één plek.
Ik wil meer weten over corona en vaccineren
Lees alle algemene informatie over corona en vaccineren op de pagina Vaccineren.
Meer informatie op Rijksoverheid.nl
Kan je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Lees hier alle overige informatie over corona op Rijksoverheid.nl.
Twijfel je over de coronaprik? Of heb je een vraag?
Een zorgprofessional van de GGD helpt je graag.
Op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Nu bereikbaar