Alles over de coronaprik
Laatst bijgewerkt:De eerste coronaprikken van de najaarsronde 2023 worden vanaf 2 oktober gezet.
De coronaprik is er dit najaar voor iedereen die een hoger risico loopt om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Ook zorgmedewerkers met direct patiënt en/of cliëntcontact en zwangeren kunnen de coronaprik halen.
Met de coronaprik breng je je bescherming weer op peil. Dat is belangrijk omdat het coronavirus er nog steeds is en kan opleven.
U kunt u op verschillende plekken in Nederland laten vaccineren tegen het coronavirus. In de bevestigingsmail die u ontvangt, staat het adres van de priklocatie waar u terecht kunt. De vaccinatielocaties staan op Rijksoverheid.nl en op de website van de GGD bij u in de buurt. Actuele openingsdagen en -tijden zijn te vinden op de websites van de regionale GGD’en.
Als je 60 jaar of ouder bent en jouw partner heeft een brief met een prikafspraak ontvangen, dan mag je samen met je partner naar deze prikafspraak bij de GGD. Je hoeft dan zelf geen extra afspraak in te plannen.
Heeft jouw partner een brief ontvangen zonder afspraak? En valt jouw partner ook in de doelgroep? Dan kun je ook voor je partner een afspraak maken op dezelfde dag en locatie (het tijdstip maakt niet uit). Je haalt dan samen de coronaprik.
Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een medisch hoog risico blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.
Door een coronabesmetting wordt je afweer tegen het virus versterkt. Waarschijnlijk is je afweer tegen het virus goed op peil. Een coronaprik geeft dan geen of weinig extra bescherming. Maar als je toch de coronaprik haalt, dan kan het geen kwaad. Heb je vragen over jouw medische situatie, overleg dan met je behandelend arts.
Je kunt de coronaprik halen als je behoort tot één van de doelgroepen en je laatste coronaprik langer dan 3 maanden geleden is. Het is verstandig de prik in het najaar te halen om je bescherming weer op peil te brengen. Dat kan tot eind december bij de GGD. Zwangeren mensen met een medisch hoog risico kunnen ook daarna nog de coronaprik halen.
Bent u 60 of ouder?
Wacht dan op de brief die u van het RIVM ontvangt.
Bent u tussen 18 en 59 jaar oud en krijgt u jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik, of bent u zwanger of bent u zorgmedewerker?
Maak dan vanaf half oktober een afspraak. Dat kan makkelijk en 24 uur per dag via planjeprik.nl. Of je belt tijdens kantooruren naar 0800-7070 als je geen DigiD hebt of een afspraak wil maken voor een kind.
Niet iedereen kan de coronaprik halen.
Je kunt de coronaprik halen als je:
- 60 jaar of ouder bent;
- 18 tot en met 59 jaar bent én jaarlijks een uitnodiging krijgt voor de griepprik (bijvoorbeeld vanwege hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening);
- een medisch hoog risico hebt (bijvoorbeeld door een ernstige afweerstoornis);
- zwanger bent;
- in de zorg werkt met direct patiënt- en/of cliëntcontact;
In sommige gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts.
Kinderen en pubers van 6 maanden t/m 17 jaar met een medisch hoog risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus, kunnen de coronaprik krijgen. Op advies van hun medisch specialist kunnen zij de prik bij de GGD halen.
De ouders/verzorgers van kinderen ontvangen geen uitnodiging van het RIVM. Zij kunnen zelf voor hun kind een afspraak maken. Dit kan niet online, maar via 0800-7070.
Kinderen die niet tot de doelgroepen van de najaarsronde behoren maar toch een coronaprik nodig hebben vanwege een gezinslid met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts, kunnen vanaf half oktober ook een afspraak maken via 0800-7070.
Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinaties, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend dan eerdere varianten van het virus.
Ja, dat kan.
Mantelzorgers die zelf ouder zijn dan 60 jaar ontvangen een uitnodigingbrief voor de coronaprik dit najaar.
Mantelzorgers van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken.
Dit geldt ook voor mantelzorgers die niet tot deze groepen behoren maar toch gevaccineerd willen worden om de kwetsbare mensen voor wie zij zorgen te beschermen. Of als een behandelend arts adviseert een coronaprik te halen.
Mensen die niet tot de doelgroepen behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen, kunnen vanaf half oktober een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl.
Of bel 0800-7070 als je geen DigiD hebt of als je een afspraak wil maken voor een kind.
De coronaprik is hetzelfde als de booster of herhaalprik. Je kunt de coronaprik dit najaar halen halen, als je valt binnen de doelgroepen die in aanmerking komen.
Je kan de griepprik en de coronaprik ook zonder problemen tegelijk of vlak achter elkaar krijgen.
De GGD geeft de coronaprik, de huisarts geeft de griepprik. Praktisch is het daarom niet mogelijk om de prikken tegelijkertijd te krijgen. Er is geen bezwaar tegen het krijgen van de prikken op hetzelfde moment of vlak achter elkaar.
Ja, dat kan. Je hoeft je geen zorgen te maken als je niet weet of je corona hebt gehad. Het kan geen kwaad als je de coronaprik haalt terwijl je de afgelopen 3 maanden corona hebt gehad. Als je de afgelopen maanden geen corona hebt gehad dan helpt een coronaprik om je afweer tegen het virus te versterken.
Op dit moment is dit nog niet mogelijk. Later dit jaar zal dit wel weer mogelijk zijn. Op het moment dat dit weer kan, dan is informatie hierover te vinden op prikkenzonderafspraak.nl.
Als je een afspraak maakt voor de coronaprik wordt je gevraagd de gezondheidsvragenlijst in te vullen en mee te nemen naar de afspraak. Hierop geef je antwoord op vragen als 'Ben je wel eens flauwgevallen na een vaccinatie?' Je vult de vragenlijst in voordat je naar de priklocatie gaat en neemt deze mee naar de afspraak.
Met een coronaprik in het najaar ga je beter beschermd de winter tegemoet. Hoewel het coronavirus het hele jaar door kan opleven, zullen de gevolgen van de ziekte waarschijnlijk groter zijn in de winterperiode.
Dat komt omdat er in de winter ook veel andere virussen rondgaan, zoals verkoudheid en griep. Virussen kunnen zich beter verspreiden in de winterperiode. Dit komt doordat virussen zich verspreiden via praten, hoesten of niezen. In de winter zijn de ramen en deuren vaker dicht en zitten mensen vaker bij elkaar in één ruimte.
Heeft deze informatie je voldoende geholpen?
Heb je een vraag over vaccineren?
Een zorgprofessional van de GGD helpt je graag.
Op werkdagen bereikbaar tussen 09:00 en 17:00
Nu bereikbaar