Naar hoofdinhoud

Laatst bijgewerkt:

Ik wil meer weten over de herhaalprik tegen corona

Iedereen van twaalf jaar en ouder kan in het najaar een herhaalprik tegen corona krijgen. Vind hier antwoord op je vragen over de herhaalprik.

Is het nodig dat ik weer een coronaprik haal en waarom?

De afgelopen tijd nam het aantal coronabesmettingen toe. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe meer we een opleving van het coronavirus kunnen afremmen. De herhaalprik kan je beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona. Maar het helpt ook te voorkomen dat de zorg het te druk krijgt. En doordat minder mensen ziek worden kan de herhaalprik ook helpen om bedrijven, horeca en sportscholen open te houden.

Wie kan de herhaalprik tegen corona krijgen?

Iedereen van 12 jaar of ouder kan een herhaalprik tegen corona halen. Met vernieuwde vaccins. Je moet wel eerst hebben. Een afspraak maken voor de herhaalprik kan pas vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting.

Maak een afspraak

Wat is het verschil tussen een boosterprik en een herhaalprik?

Er is geen verschil. Een boosterprik en een herhaalprik versterken allebei de werking van de basisserie op het afweersysteem. Dit geeft tijdelijk extra bescherming tegen corona. De benaming ‘herhaalprik tegen corona’ wordt gebruikt omdat dit duidelijk aangeeft dat de prik vaker herhaald kan worden.

Hoe vaak precies? Dat hangt af van hoe het virus zich verder ontwikkelt. Vanaf 19 september 2022 kan iedereen een herhaalprik met een vernieuwd coronavaccin ontvangen. Het is niet meer mogelijk om nog een boosterprik te halen. Heeft u geen boosterprik gehad? Dan kunt u de herhaalprik halen wanneer u daarvoor aan de beurt bent.

In de najaarsronde wordt geprikt met twee vernieuwde vaccins. Is de werking hetzelfde? Kan ik kiezen?

Voor de herhaalprik in het najaar zijn twee vernieuwde vaccins ontwikkeld:

  • Eén vaccin tegen de BA.1 stam (Moderna of BioNTech/Pfizer) van de omikron-variant
  • Eén vaccin tegen de BA.4/5 stam (BioNTech/Pfizer) van de omikron-variant

De vernieuwde mRNA coronavaccins van Moderna en van BioNTech/Pfizer zijn aangepast om beter te beschermen tegen meer varianten van het coronavirus. De vernieuwde vaccins beschermen tegen de oorspronkelijke Wuhan-variant en tegen de huidige omikronvariant.

Uit onderzoek blijkt dat beide vaccins goed werken tegen ernstige ziekte en sterfte door een coronabesmetting. De verwachting is dat beide vernieuwde vaccins effectiever zijn tegen de nu circulerende virusvarianten dan de originele vaccins.

Welke van de twee je krijgt? Dat ligt aan de beschikbaarheid. Je kunt dus niet kiezen. De vaccins die als eerste zijn binnengekomen worden als eerste ingezet. Op dit moment wordt geprikt met het BA.1 vaccin. Of en wanneer met de BA.4/5-vaccins wordt geprikt is afhankelijk van de opkomst. Hier is op dit moment geen exacte tijd aan te koppelen.

Waarom kunnen de vernieuwde vaccins niet als basisserie ingezet worden?

De onderzoeken naar de inzet van de vernieuwde vaccins als basisserie lopen nog. Op dit moment kunnen we er niet zomaar vanuit gaan dat deze vaccins dezelfde werking hebben bij gebruik als basisserie. Mogelijk kunnen ze in de toekomst wel als basisserie gebruikt worden.

Ik ben nog niet gevaccineerd, mag ik een herhaalprik halen?

Als je geen enkele coronaprik hebt gehad, heb je eerst de tegen corona nodig. Deze kun je nog altijd halen. Daarvoor hoef je niet tot het najaar te wachten. De basisserie bestaat uit 2 prikken met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Wil je geen mRNA-vaccin? Dan kun je ook kiezen voor 2 prikken met Novavax of 1 prik met Janssen. Heb je al corona gehad? Dan kun je minimaal 8 weken na de besmetting een vaccinatie halen. Eén prik van de basisserie is dan voldoende (maakt niet uit van welk vaccin).

Heb ik deze herhaalprik nodig om naar het buitenland te kunnen reizen?

Je hebt de nieuwe herhaalprik niet nodig om op reis te kunnen. Soms heb je een vaccinatiebewijs(opent externe website) of een negatieve testuitslag(opent externe website) nodig. Of een bewijs dat je bent hersteld van corona(opent externe website). Binnen Europa kan je deze coronabewijzen laten zien met CoronaCheck. Buiten Europa gelden vaak andere regels voor coronabewijzen.

Het vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na je laatste prik uit de basisserie. Voor reizen binnen de EU is afgesproken geen geldigheidsduur te stellen aan een boosterprik of herhaalprik. Dit bewijs verloopt dus niet.

Check voor vertrek altijd wat de maatregelen in het land van bestemming zijn. Op www.wijsopreis.nl(opent externe website) lees je of (en hoeveel) coronaprikken je nodig hebt. En hoe lang deze gelden.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kan je bewijs nooit verlopen als je de basisserie gehad hebt.

Heeft deze informatie je voldoende geholpen?

Kom je er niet uit?

Stel je vraag aan een zorgprofessional.

0800 - 7707707

Maandag t/m zondag bereikbaar tussen 08:00 - 20:00 uur