Naar hoofdinhoud

Laatst bijgewerkt:

Ik wil meer weten over de herhaalprik tegen corona dit najaar

Iedereen van twaalf jaar en ouder kan in het najaar een herhaalprik tegen corona krijgen. Vind hier antwoord op je vragen over de herhaalprik.

Is het nodig dat ik weer een coronaprik haal en waarom?

In het najaar en in de winter kan het coronavirus opleven. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe meer we een opleving van het coronavirus kunnen afremmen. De herhaalprik kan je beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona. Maar het helpt ook te voorkomen dat de zorg het te druk krijgt. En doordat minder mensen ziek worden kan de herhaalprik ook helpen om bedrijven, horeca en sportscholen open te houden.

Wie kan de herhaalprik tegen corona krijgen?

Iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie heeft gehad kan de herhaalprik krijgen. Dat kan wel pas vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona en zorgmedewerkers met patiënten- en cliëntencontact krijgen als eerste een uitnodiging.

Deze groepen hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden:

  • Mensen vanaf 60 jaar;
  • Mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
  • Bewoners van zorginstellingen;
  • Mensen met het syndroom van Down.

Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik tegen corona halen. Ook als je al een booster of herhaalprik hebt gehad.

Weten of je in aanmerking komt voor de herhaalprik tegen corona? Kijk dan op deze website.

Wat is het verschil tussen een booster en een herhaalprik?

Er is geen verschil. Een booster en een herhaalprik versterken allebei de werking van de basisserie op het afweersysteem. Dit geeft tijdelijk extra bescherming tegen corona. De benaming ‘herhaalprik tegen corona’ wordt gebruikt omdat dit duidelijk aangeeft dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak precies? Dat hangt af van hoe het virus zich verder ontwikkelt.

Ik ben nog niet gevaccineerd, mag ik een herhaalprik halen?

Als je geen enkele coronaprik hebt gehad, heb je eerst de basisserie tegen corona nodig. Deze kun je nog altijd halen. Daarvoor hoef je niet tot het najaar te wachten. De basisserie bestaat uit 2 prikken met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Wil je geen mRNA-vaccin? Dan kun je ook kiezen voor 2 prikken met Novavax of 1 prik met Janssen. Heb je al corona gehad? Dan kun je minimaal 8 weken na de besmetting een vaccinatie halen. Eén prik van de basisserie is dan voldoende (maakt niet uit van welk vaccin).

Heb ik deze herhaalprik nodig om naar het buitenland te kunnen reizen?

Dat kan verschillen per land. Check voor vertrek altijd wat de maatregelen in het land van bestemming zijn. Op www.wijsopreis.nl(opent externe website) lees je of (en hoeveel) coronaprikken je nodig hebt. En hoe lang deze gelden.

Waar kan ik meer informatie vinden over de herhaalprik tegen corona?

Als je wilt weten of je al in aanmerking komt voor de herhaalprik tegen corona kan je de vaccinatiecheck doen op deze website.

Als je meer wilt lezen over de herhaalprik tegen corona kan je terecht op rijksoverheid.nl(opent externe website).

Heeft deze informatie je voldoende geholpen?

Kom je er niet uit?

Stel je vraag aan een zorgprofessional.

0800 - 7707707

Maandag t/m zondag bereikbaar tussen 08:00 - 20:00 uur