Naar hoofdinhoud

Moet ik voor mijn reis een QR code regelen?

Andere landen kunnen eisen stellen aan inreizen, zoals het tonen van een test- of vaccinatiebewijs. Daarom is het verstandig om een QR-code te regelen. Check altijd de eisen en adviezen die gelden voor je land van aankomst op Nederlandwereldwijd.nl .

Wie betaalt mijn coronatest als die door een arts wordt gedaan?

Als je een coronatest krijgt bij de huisarts of in het ziekenhuis, wordt deze betaald door de zorgverzekering. Hiervoor geldt het eigen risico.

Hoe weet ik of ik corona of een ander virus heb?

Als je klachten hebt, dan is het is niet meer nodig om te testen of het corona is. Of het nu corona, griep of een ander virus is, bij al dit soort infecties is het belangrijk om de basisadviezen op te volgen.

Ik heb post-COVID, maar hoe kan ik zonder test aantonen dat ik corona heb gehad?

Een testuitslag van de GGD is niet nodig om vast te stellen dat je post-COVID hebt, en dus corona hebt gehad. Een arts kan bepalen of je paramedische herstel- of nazorg nodig hebt. Heb je nu Covid en wil je hier een testbewijs van? Ga dan naar een commerciële teststraat voor een test. Deze test betaal je zelf.

Wanneer moet ik nog een zelftest doen?

Zelftesten is niet meer nodig. Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten. Denk aan thuis werken als je ziek bent en het vermijden van fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

• Wel heeft de overheid nog veel testen over. Het MIT heeft geadviseerd dat zelftesten voor onder meer de groep die zich kwetsbaar voelt, waaronder de sociale minima, optimaal toegankelijk blijven.

• Om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan is besloten zelftesten voor deze groep beschikbaar te houden tot het eind van jaar. Vraag bij de gemeente of je in aanmerking komt voor gratis zelftesten. Kijk op rijksoverheid.nl/zelftest voor meer informatie.

Mag ik nog wel een corona zelftest doen?

Natuurlijk is iedereen vrij om een zelftest te doen. Bij een positieve uitslag gelden nu alleen geen regels meer.

Kan ik mij nog bij de GGD laten testen?

Je kunt je tot en met 17 maart 2023 nog laten testen voor een herstelbewijs. Daarna kan dit bij een commerciële aanbieder.

Wat gebeurt er met de GGD-teststraten?

De GGD-teststraten worden afgebouwd. Wel zorgt de GGD ervoor dat deze snel weer opgezet kunnen worden, als dat nodig is.

Stel dat testen toch weer nodig is, omdat er een nieuwe coronavariant opduikt?

De GGD zorgt ervoor dat de teststraten snel weer opgezet kunnen worden, als dat nodig is. Overigens schat het OMT de kans klein, dat grootschalig testen weer nodig zal zijn.