Naar hoofdinhoud

Over het vaccin

Laatst bijgewerkt:

Werking vaccins

Voor de coronaprik wordt op dit moment het mRNA-vaccin XBB1.5 van BioNtech/Pfizer gebruikt. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de beste beschikbare tegen de huidige varianten van het coronavirus. Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant.

Het is nog niet duidelijk of het vaccin aangepast wordt voor de najaarsronde van 2024. Meer informatie hierover volgt zodra dit bekend is.


Meer informatie over het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer per leeftijdscategorie

Voor kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar oud Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en ouder

Meer informatie over het eiwit vaccin van Novavax

Lees meer over Novavax

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin brengt je bescherming tegen het virus weer op peil. Door het vaccin worden antistoffen aangemaakt. Hierdoor is de kans kleiner dat je ernstig ziek wordt door corona.

Lees meer over hoe een vaccin werkt op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Hoe werkt een vaccin?

Op de website van het RIVM staat meer informatie over de veiligheid en werking van vaccins.

Veiligheid en werking

Bekijk ook de video's hieronder voor meer uitleg

Bekijk de video over de 11 ingrediënten van het coronavaccin op Youtube

Bekijk de video waarin professor Marjolein van Egmond uitlegt hoe coronavaccins werken op YouTube

Heb je een coronaprik gehaald? Dan kun je nog wel besmet raken door het coronavirus, maar de kans dat je ernstig ziek wordt door corona is kleiner. De vaccins beschermen je tegen opname in het ziekenhuis en overlijden.

Ondanks dat door de coronaprik de kans kleiner is dat je anderen besmet, kun je anderen nog besmetten. En loop je risico op langdurige klachten (post-COVID). Volg daarom het advies om luchtweginfecties te voorkomen. Zo bescherm je jezelf en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Advies om luchtweginfecties te voorkomen

Actuele informatie over de bescherming van coronavaccins tegen ziekenhuis- en IC-opname vindt u op de website van het RIVM.

De bescherming van coronavaccins

XBB-vaccin

De coronaprik is het aangepaste XBB-vaccin van farmaceut BioNTech/Pfizer. Het vaccin heeft dezelfde werking als vorige mRNA-vaccins. Het verschil is dat het mRNA in het vaccin zo is aangepast dat het beter aansluit op de huidige virusvarianten.

Een mRNA vaccin geeft het lichaam informatie om een ongevaarlijk eiwit aan te maken dat het spike-eiwit heet. Er zitten ook spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus dat corona veroorzaakt. Ons immuunsysteem herkent de lichaamsvreemde spike-eiwitten aan de buitenkant van het virus en maakt antistoffen en andere afweermechanismen aan om de virussen op te ruimen. Wanneer na vaccinatie de spike-eiwitten zijn gemaakt, ruimt ons lichaam alle mRNA-moleculen weer op.

Meer informatie

Wetenschappelijke data laten zien dat de XBB-vaccins antistoffen opwekken tegen de meeste huidig circulerende coronavirusvarianten.

De eerste onderzoeken tonen ook de werking van de XBB-vaccins aan tegen subvarianten waaronder EG.5 en BA.2.86. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat de huidige subvarianten meer ziekmakend zijn.

Andere vaccins

Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant. Het beschermt, net als het aangepaste mRNA-vaccin, beter tegen de coronavirusvarianten die er nu zijn.

Je kunt hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer: 0800-0174 .

Overig

Op dit moment kan alleen de overheid coronavaccins kopen. De coronavaccins zijn nog niet vrij beschikbaar op de markt. Daarom is het niet mogelijk om zelf een coronavaccin te kopen.