Naar hoofdinhoud

Ik twijfel over de coronaprik

Of het nou om je eerste coronaprik gaat of om je vijfde, je kunt nog steeds twijfelen. Om je te helpen bij je beslissing, hebben we een aantal vragen en informatie over de coronaprik op een rij gezet. Hopelijk helpt dit jou bij vragen en zorgen die je hebt.

Ik twijfel over de coronaprik door mijn zwangerschap

“Als je zwanger bent, moet je heel voorzichtig zijn met medicijnen en vaccins, toch?”

De coronaprik is veilig en effectief, ook tijdens je zwangerschap. De kans om ernstig ziek te worden door corona is groter tijdens de zwangerschap. Er kunnen complicaties optreden en er bestaat een kans dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarnaast is er een grotere kans op vroeggeboorte. Met de coronaprik is de kans kleiner op ernstige ziekte of vroeggeboorte door corona.

Wanneer krijg je een prik tijdens jouw zwangerschap?

De coronaprik kan tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Maar wordt bij voorkeur gegeven tussen week 13 en 26 van de zwangerschap. De kans op complicaties door het coronavirus wordt aan het einde van de zwangerschap groter. Wacht daarom niet te lang met de coronaprik.

Is de coronaprik veilig voor mijn ongeboren kind?

Er zijn geen aanwijzingen dat de coronaprik schadelijk kan zijn voor jou of voor je kind.

Heeft de coronaprik invloed op mijn vruchtbaarheid?

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Meer informatie over zwangerschap en de coronaprik

Moet je je laten vaccineren als je zwanger bent of een kinderwens hebt?

GGD-arts Ashis Brahma praat met trickshot-master over vaccineren, zwangerschap en vruchtbaarheid

Hoe weet ik of een coronavaccin veilig is?

“Ik las dat het vaccin je lichaam aantast.”

Het is logisch dat je misschien twijfelt of een coronavaccin veilig is. Je hoort zoveel verschillende berichten. Dat is verwarrend. Een vaccin mag pas gebruikt mag worden als het is goedgekeurd. In Nederland is dit de taak van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij beoordelen de vaccins. Daarin zijn ze heel kritisch, omdat jouw gezondheid het allerbelangrijkst is.

Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, wordt de werking goed in de gaten gehouden. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Dan weten we snel nieuwe resultaten van onderzoeken.

Lees hier meer over de werking van het vaccin

Zijn de vaccins veilig en hoe zit het met de bijwerkingen?

Lees hier meer over bijwerkingen

Wat moet ik doen als ik bang ben voor prikken?

“Zo’n naald in m’n arm, daar kan ik niet tegen”

1 op de 5 mensen in Nederland is een beetje tot heel bang voor naalden. Ben jij ook bang voor de prik? Zeg dat dan tegen een medewerker van de GGD bij de priklocatie. Er werken ervaren mensen bij de GGD die je goed kunnen helpen als je bang bent.

Prikangst is iets waar niet iedereen makkelijk over praat. Het is absoluut niet iets om je voor te schamen. Het is juist belangrijk het te zeggen zodat je er mee geholpen kunt worden.

Lees het verhaal van een deskundige die prikangst uitlegt en tips geeft als je toch de coronaprik wilt krijgen.

Bang voor een prik? 6 tips om prikangst te overwinnen

Prikangst? De GGD biedt ondersteuning

Ik twijfel omdat ik denk dat ik geen vaccinatie nodig heb

"Ik ben toch gezond?"

Het kan zijn dat een behandelend arts je doorverwijst voor de coronaprik. Een (extra) coronaprik in 2024 kan dan verstandig zijn. Het kan zijn dat je door een onderliggende ziekte of medicatie minder afweer opbouwt na vaccinatie. Ook kan door een immuunstoornis de duur van bescherming tegen het coronavirus korter zijn.

Twijfel je nog steeds? Overleg dan met je behandelend arts.

Is er nog corona?

“Wordt corona hetzelfde als griep?”

Twijfelend persoon over corona

Blijft corona ieder jaar terugkomen, net als de griep?

Het coronavirus is er nog, en gaat waarschijnlijk ook niet meer weg. Het virus blijft veranderen. Daardoor kan het weer opleven, waardoor mensen ziek worden door corona. Het virus kan in het najaar terugkomen, maar dat kan ook in een ander seizoen zijn of op meerdere momenten in het jaar.

Wordt er ieder najaar geprikt tegen corona, net als tegen de griep?

Dat is nog niet zeker. In 2024 blijft de coronaprik beschikbaar voor mensen met een verwijzing van een behandelend arts. Ook zwangeren kunnen de coronaprik halen. De minister neemt nog een besluit of en voor wie er in het najaar van 2024 een nieuwe prikronde komt.

Bekijk de video op Youtube: Wordt corona hetzelfde als griep?

Hoeveel mensen hebben nu de coronaprik gehad?

"Ik twijfel omdat er genoeg mensen gevaccineerd zijn."

Het klopt dat er al veel mensen gevaccineerd zijn. Dat is ook te zien op het coronadashboard. Onder de bevolking is door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Daarom is de coronaprik niet nodig voor gezonde mensen onder de 60 jaar. De coronaprik is nodig voor volwassenen en kinderen uit de medische hoogrisicogroepen die ernstig ziek kunnen worden door corona. De coronaprik helpt daartegen.

Coronadashboard

Het coronadashboard toont hoeveel mensen in Nederland een coronaprik hebben gehad. Dat verandert iedere dag. Het deel van de mensen in Nederland dat een vaccinatie heeft gehad noemen we vaccinatiegraad.

Ga naar het Coronadashboard

Hulp per onderwerp

Ik wil meer weten over de coronaprik

Met de coronaprik wordt de bescherming op peil gebracht tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Ik wil meer weten over het vaccin en vaccineren

Lees alle algemene informatie over het vaccin, bijwerkingen en vaccineren op deze pagina.

Meer informatie op Rijksoverheid.nl

Kan je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Lees hier alle overige informatie over corona op Rijksoverheid.nl.